Nowy Jork, lipiec 2019 r. – W Afryce i Azji mieszka 3 na 4 wszystkich dzieci z nadwagą. Jest to głównie spowodowane niezdrową dietą.

Autorzy raportu szacują, że ponad 2 miliardy ludzi na świecie, głównie w krajach o niskich i średnich dochodach, nie ma regularnego dostępu do zdrowej, pożywnej i wystarczającej ilości pożywienia. Nieregularny dostęp do żywności jest także wyzwaniem dla 8% mieszkańców Ameryki Północnej i Europy.

Według Światowej Organizacji Zdrowia,problem otyłości i nadwagi dotyczy 10 proc. dzieci i młodzieży na świecie. W Europie otyłość dotyka przeciętnie jednego na trzech chłopców i jedną na pięć dziewczynek w wieku od sześciu do dziewięciu lat. Tak szybkie tępo wzrostu wiąże się ze wzrostem liczby zachorowań na choroby związane z otyłością. Odnosząc się do tempa wzrostu otyłości przewiduje się, że w 2025 r. ok. 12 milionów dzieci będzie miało nieprawidłową tolerancję glukozy a 4 miliony zachoruje na cukrzycę typu 2.

Wśród głównych przyczyn otyłości u nastolatków raport Światowej Organizacji Zdrowia wymienia przede wszystkim słodzone napoje oraz posiłki typu fast-food.

Do spożywania słodzonych napojów każdego dnia przyznaje się 19 procent badanych. Codzienne wypijanie szklanki słodzonego napoju (330 ml) to dodatkowe spożycie w ciągu roku kilkunastu kilogramów cukru!

Według gazeta.pl farmakolodzy i lekarze wiążą ogromne nadzieje z morwą białą. Naukowcy od kilku lat próbują przeanalizować jej właściwości.

Liście morwy białej zawierają sporo witamin z grupy B oraz witaminę PP. Ponadto w liściach znajduje się duża grupa flawonoidów. Dzięki nim możliwe jest zwalczanie powikłań cukrzycy.

Morwa biała potrafi zahamować aktywność enzymów obecnych w jelicie, w tym glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych. Z tego powodu węglowodany nie są w stanie wchłonąć się do układu pokarmowego.

Naukowcy z Włoch przeprowadzili badania, które wykazały, że morwa biała pomaga w odchudzaniu. We włoskim eksperymencie – trwającym 90 dni – brało udział 46 osób. Te osoby, które regularnie spożywały ekstrakt z morwy białej schudły po 90 dniach średnio 9 kg. Ich obwody ciała znacznie się zmniejszyły. Uczestnicy badania mieli także znaczne lepsze wyniki badań krwi. Przede wszystkim zmniejszył się poziom glukozy. A osoby, które zażywały placebo zamiast morwy białej, schudły średnio 3,2 kg. Oprócz morwy białej diety były takie same.

 

Raport ONZ: Głód wciąż zagraża milionom ludzi na świecie (cz.1)

GRINI