Hipokrates podobno powiedział, że przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób. Coś w tym jest, bo wszystkie lekarstwa powstały przecież ze składników dostępnych w przyrodzie.
„Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby.”
To kolejny cytat Hipokratesa, który wpadł mi podczas przeglądania najlepszych w przyrodzie ziół na oczyszczenie organizmu z bakterii i wirusów. Okazuje się że czarny bez ma najlepsze właściwości napotne i moczopędne pozwalające na szybkie oczyszczenie organizmu.
Co ciekawe, czarny bez był kiedyś czymś w rodzaju świętego drzewa. można było się do niego zwrócić „święty bzie, ja ciebie bronię od ognia palenia, a ty mnie broń od zębów bolenia” i zęby przestawały boleć lub nie.
Bez należy do roślin piżmaczkowatych. Rośnie na skrajach łąk, lasów, w zaroślach. Rozłożysty krzew, dorasta do 10 metrów, osiąga czasami wielkość drzewa. Liście składają się z pięciu małych listków o eliptycznym kształcie i ostrych końcach – długość od 3 – 9 cm- dwukrotnie szerszą od szerokości. na górnej stronie ciemnozielone, od spodu jasne. Kwiaty bardzo drobne, białe, promieniste, złożone z 2 – 5 płatków, tworzą gładkie kwiatostany z pięcioma głównymi gałązkami, kwiatostany zwane baldachami, bardzo aromatyczne i pachnące. Owoce okrągłe pestkowce o średnicy 6 -8 milimetrów, kolor fioletowo-czarny. Tworzą grona zwane baldachogronami. Kora młoda zielona, starsza szara, jasnobrunatna, z wyraźnymi przetchlinkami, na starych pędach jest spękana. Pączki czerwonobrunatne, jajowato – spiczaste, wydłużone.
Ciekawostką jest grzyb rosnący na korze – uszak bzowy, inaczej nazywany grzybem mun. Został wprowadzony do kuchni polskiej przez Azjatów, bowiem w kulturze chińskiej i wietnamskiej jest on bardzo popularny. Pod pojęciem grzybów mun sprowadzanych zza granicy rozumie się dwa blisko spokrewnione gatunki: uszaka bzowego (Auricularia auricula-judae) oraz uszaka gęstowłosego (Auricularia polytricha). Są to gatunki grzybów stosowane w kuchni wymiennie. W medycynie chińskiej uszaki były polecane pacjentom z nadciśnieniem bowiem uważano, że ekstrakt z suszonych grzybów skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Najbardziej intensywne działanie ma kora bzu czarnego. Należy ją pozyskać jesienią z łodyg 2 – 3 letnich. Stymuluje odtruwanie organizmu i pomaga oczyścić go z niekorzystnych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów.